ΙστορίαKallirachiΗ Καληράχη (ή Καλλιράχη) ονομάστηκε έτσι από τους πρώτους κατοίκους της γιατί το κωνικού σχήματος βουνάκι, η “ράχη”, στην πλαγιά του οποίου είναι κτισμένο το χωριό, τους έκρυβε από τους πειρατές που λυμαίνονταν τις ελληνικές ακτές και τα νησιά. Η αρχική τοποθεσία του χωριού ήταν στην πίσω πλαγιά του βουνού, κοιτώντας προς την ενδοχώρα του νησιού και όχι προς το πέλαγος. Αντίστοιχα, οι πειρατές την ονόμασαν “Κακή Ράχη” για ευνόητους λόγους!

Ποια ήταν η Αννούσα;
Η Αννούσα ήταν η προ-γιαγιά του Γιώργου Οικονομίδη, πατέρα του ιδιοκτήτη. Ήταν κόρη πλοιοκτήτη και καπετάνιου, του Πανταζή, από το νησί της Ύδρας. Εκείνη και τα τρία αδέρφια της ήταν ενεργά μέλη του πληρώματος σε ένα από τα καΐκια* του πατέρα της. Η Αννούσα έλεγχε τα πανιά. Ασχολούνταν με το εμπόριο στο Αιγαίο αλλά ήταν στην εποχή της Τουρκικής Κατοχής και παράλληλα ο Πανταζής μυστικά τροφοδοτούσε όπλα στους νησιώτες υπέρ της Απελευθέρωσης.

Στη Θάσο, τα όπλα αποβιβάζονταν στη Θυμονιά, παραλία κοντά στο Θεολόγο, την τότε πρωτεύουσα του νησιού. Παραλαμβάνονταν και διανέμονταν από άνδρες από διάφορα χωριά της Θάσου, υπό τις εντολές του Χατζηγιώργη, από τον Θεολόγο. Ο Δημητρός Οικονομίδης από το χωριό της Καλλιράχης ήταν ένας από αυτούς. Η Αννούσα τον ερωτεύτηκε και αποφάσισε να παντρευτεί και να μείνει στη Θάσο.

Ο Δημητρός έφερε τη νύφη στο σπίτι του στην Καληράχη, που εκείνη την εποχή αποτελούνταν μόνο από το πίσω μέρος του σημερινού σπιτιού. Η εξώπορτα ήταν χαμηλή και το σπίτι μικρό. Συνηθισμένος σε πολύ διαφορετικές συνθήκες στην Ύδρα, ο πατέρας της Αννούσας δεν ήταν ευχαριστημένος. “Δεν παντρεύομαι το σπίτι, τον άνδρα παίρνω” ήταν η απάντηση της Αννούσας, σύμφωνα με τον οικογενειακό θρύλο.

Αννούσα άνηκε σε μια παραδοσιακή μερίδα δυναμικών γυναικών, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Μπουμπουλίνα, η πιο διάσημη καπετάνισσα της εποχής, που αγωνίστηκε ενάντια στον Τουρκικό ζυγό. Σύμφωνα και πάλι με τον οικογενειακό θρύλο, η Μπουμπουλίνα, που καταγόταν από την Ύδρα, ήταν εξαδέρφη της Αννούσας.

Η Αννούσα έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού και είχε ηχηρό λέγειν στο συμβούλιο του χωριού, ενώ συμμετείχε και στο κεντρικό συμβούλιο του νησιού. Οι απόγονοί της, μέχρι και την εποχή που ο δισεγγονός της, Γιώργος, πήγε στο σχολείο, ήταν γνωστοί στο χωριό ως “Αννούσιδες”. Τότε, στα τέλη του 1920, ο δάσκαλος του σχολείου επέμεινε ότι τα δισέγγονά της να καταγραφούν κάτω από το οικογενειακό όνομα του Οικονομίδη.

Ο γιος της Αννούσας έχτισε το δεύτερο μισό του σπιτιού, το 1902, όπως αναφέρει και η επιγραφή σε γωνιακό λίθος του εξωτερικού τοίχου του σπιτιού.


* Σημ.: Ως μορφή ασφάλειας, οι πλοιοκτήτες τότε συνήθως είχαν στην κοινή ιδιοκτησία τους πάνω από ένα πλοίο ώστε να μην καταστραφεί μια οικογένεια εάν χανόταν ένα πλοίο ή το φορτίο του.

More Articles...

  1. welcome

επικοινωνια

  • Sarah Edwards-Economidi
    Annousa's House
    Καλλιράχη, Θάσος
    Τηλέφωνο: 6977 187046
    Email: welcome@annousa.gr

follow us